CountDUIN, aftellen naar San Francisco!

‘Hoe wil jij je leven eigenlijk leiden?’ Een vraag, zomaar op een terrasje in Amsterdam.  Nooit had ik gedacht dat het antwoord daarop zoveel impact zou hebben. De vraag kwam op vrijdag, het antwoord volgde die maandag… toen ik mijn vaste baan als hoofdredacteur inruilde voor een leven als ZZP-er.

Met het vooruitzicht op een leven in appartementencomplex San Francisco in DUIN, borrelde – net als het drankje op het terras – een nieuwe levensideologie op. Een appartement aan het strand, met uitzicht over het water, met het geluid van klapperende masten op de achtergrond… wil ik daar nog wel weg? Wil ik nog wel elke dag de files trotseren op weg naar mijn vaste baan in Utrecht? Wil ik niet liever wakker worden bij een prachtige zonsopkomst, de dag starten met een wandeling over het strand, een kopje koffie bij één van de strandtentjes en dan, geheel in eigen tempo, de laptop openklappen en de creativiteit als bijna vanzelf laten doorkomen? ‘Hoe wil jij je leven leiden?’

Waar het hart van vol is…

Het aftellen is begonnen. De CountDUIN! Aftellen naar de zomer van 2020. Ook zonder de wandeling over het strand, het kopje koffie bij Steel Creek en de klapperende masten ontploft mijn hoofd van de creatieve ideeën. ‘Je bent net een puppy die achter een tennisbal aanrent’, wordt me knipogend verteld. (Het komt mooi uit dat ik straks aan het strand ga wonen). 

Ik heb er zin in! Ik kijk zelfs uit naar de volgende betaling, want dat betekent dat we weer een bouwfase verder zijn. Ik ben blij met mijn tijdelijke onderkomen in Amsterdam, want dat betekent dat mijn huidige huis verkocht is. Ik kijk er zelfs zo naar uit dat ik afgelopen zomer een luxe safaritent gehuurd heb bij Marina Muiderzand, waardoor ik dat hele weekend kon kijken naar ‘mijn’ appartement, met de zon die opkomt, een wandeling over het strand, een kopje koffie bij Steel Creek en klapperende masten op de achtergrond.  Sterker nog, de eerste stop van mijn vakantie was San Francisco! Toeval of onbewust voortgekomen uit daar ‘waar het hart van vol is’?

‘Jij? Verhuizen naar Almere?’

Hoewel mijn familie, vrienden en naar ik vermoed ook mijn 16 jaar oude hond inmiddels even enthousiast zijn, heb ik de wenkbrauwen aardig doen fronsen. Almere heeft in bepaalde kringen nog wat grond te winnen als het gaat om populaire bestemmingen. De meeste ‘nieuwduiners’ die zich van Amsterdam en omstreken naar DUIN begeven, zullen dit vast herkennen. ‘Jij? Naar Almere? Waarom?’

Beschrijvend als ik ben, schets ik het plaatje. DUIN met haar strandvibe, met haar surf- en zeilmogelijkheden, de haven, de komende shops, het barbecueën op het strand, het uitzicht over het water, een ondergaande zon met een biertje. Op ijskoude heldere dagen, met sjaal, muts en hond het strand oplopen, een warme chocomelk. En niet te vergeten, vanaf je balkon de duizenden dames aanschouwen terwijl zij zich op de Libelle Zomerweek laten verwennen. En dan stel ik hen die ene belangrijke vraag, waarop het antwoord zoveel impact had: ‘Hoe wil jij je leven eigenlijk leiden?’

San Francisco Duin